BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Любопитно
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Арабски инструменти


Кликни върху името на инструмента за да го чуеш

 

Струнни инструменти

 

 Ud – ( Laud , Al Ud, Oud )

  

Ud е струнен инструмент, който наподобява Лютнята. Със сигурност това е най-известният и важен арабски музикален инструмент, символизиращ съвременната и традиционна арабска музика. Произхожда от по-древния персийски инструмент “Barbat". Ud, което буквално преведено, означaва "дърво", е бил в основата на всеки вид композиция. Поради огромното му значение, се развива и едно течение на проучване и музикална мисъл, наречено "Школа на Удистите".

Предпочитан е от композиторите и обикновено се свири на него при солови изпълнения на певци. Между VIII и X век лаудът е имал само 4 струни, олицетворяващи четирите основни елемента: огън, вода, земя и въздух.

През XV век броят на струните нараснал на 6. Инструментът бил познат на древните египтяни, сирийци, китайци и персийци. В днешно време това е единственият инструмент, способен да следи всяка мелодия. Арабите не случaйно го наричaт "Султан на Арабската музика"!

                                                         Qanun 

Този струнен инструмент е потомък на старата египетска арфа. Първите вести за него датират от X век. Qanun е на второ място по важност след Ud

Инструментът е с трапецовидна форма. Изработен е от мед и дърво, със 72 струни, акордирани в групи по три. Модификациите  и промените в тона се дължат на малки бронзови перки, които се затягат, при нужда тонът да бъде по-висок. Този инструмент обикновено се полага хоризонтално - или на коленете на музиканта, или на маса. На него се свири, като струните се дърпат с пръсти, или с плектри, сложени на показалците.

 

  
  

 Rabab  

Използва се в  народна музика на Египет и в класическата на Ирак. Представлява дървен, широк прът, който завършва с два странични щифта. Резониращото тяло е малко и е направено от черупката на  кокосов орех, отрязан наполовина и обвит с животинска кожа. Има две струни от конска грива и се свири с лък.

 

 

Духови инструменти

 

 Mizmar   (в Египет),  Zurna(в Турция)

Това е вид традиционен обой. Има седем отвора за свирене с пръсти на горната страна и един отвор на долната - за палеца. Най-често се среща в арабско-ислямските страни и обичайно се използва за изпълнение на всякакъв вид египетска фолклорна музика. Също може да се срещне в народната музика на Magreb под името mizud.

 

  
  

 Nay 

Това е един от най-древните инструменти, създаден от египтяните по фараоново време. Тялото му е направено от тръстика и е с дължина от 37 до 80 см. Неговият поетичен тембър е подходящ за създаване на чувствени ефекти и настроения, които могат да изразяват както радост, така и отчаяние. Още от древни времена арабите са използвали тази флейта като акомпанимент по време на рецитиране на поезии.

 Arghoul 

Типичен инструмент в популярната селска музика (Shaabi) в Египет. Без съмнение е най-древният духов инструмент в музикалната панорама на Египет в днешно време. Състои се от две тръстикови тръби, cвързани помежду си с връв, потопена в смола. Eдната от тях възпроизважда само една нота, докато другата е с 7 отвора, които възпроизвеждат мелодията.В зависимост от промяната на тоналността се прилагат различни удължения, които могат да достигнат и 2,5 метра. Има голям,cреден и малък Arghoul.

 

  

 

Ударни инструменти

                                                                                          

                                     

 Req 

  

Req означава "деликатен". Кръглата му дървена рамка е обкантена с метални дискове (cimbali). От едната страна е покрита с опъната кожа от коза или риба. Звукът на този ударен инструмент държи ритъма в арабската музика, особено в изпълнението на класически етюди. Познат е и под името Tarr.

 

 Duff 

Подобен на Req, Duff не притежaва метални дискове. Toй е с диаметър между 30 и 50 см. Облата му рамка е покрита от едната страна с козя кожа. Използва се в народната и религиозната музика. Познат е и под името Aduffe.

  

 

Bendir

Инструмен подобен на Duff, с диаметър почти 40 см. От вътрешната му страна често се прибавят три струни, които правят по-метален звука.

  
 Darbuka  – (Tabla, tablah)

  

Ударен инструмент, който се използва в класическата, народната и съвременната арабска музика. Има цилиндрична форма, наподобяваща формата на ваза. В древни времена тялото на инструмента е било изработвано от глина, а опънатата мембрана на върха му е била от козя  или рибна кожа. В днешно време се изработва от алуминий или пластмаса, защото е по-влагоустойчив. Наречен е "сърцето на Арабската музика".

Doholla  

 

Този ударен инструмент е подобен на Darbuka, но е с малко по-големи размери.

  

 Zagat – (Zill, Sagat, Kasat или Sajjat)

  

Инструмент, състоящ се от двойка метални дискове, всеки от които е с диаметър 6 см. Дисковете се прикрепят към пръстите на ръцете – по един на палеца и на средния пръст. Използва се предимно за обогатяване на музиката. Можем да го чуем и във фолклорни изпълнения  в Турция и в Египет (често е използван от населението Gawazee).Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават