BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Воалът в Ориенталския танц

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Воалът в ориенталския танц

    

Съществуват различни мнения относно появата на воалa в ориенталските танци и дали той е съществувал като аксесоар още от самото им зараждане. От проучванията, които направих по въпроса, установих, че е възможно воалът да е предшественик на кърпите и шаловете, които са се използвали в танците на различни култури (кърпите били една или две и се въртяли във въздуха с бързи, кръгообразни движения). Някои от тези танци и в днешно време са представени в Алжир, Мароко и Тунис. 

Танцът с воал, който познаваме днес, започва да се практикува в спектакли от 40-те години на XX век. Той навлиза в Ориенталския танц, благодарение на влиянието на руската
хореографка Анна Иванова, която през 40-те години е поканена от египетския цар Farouk да дава уроци по танци на дъщеря му.

Иванова е била преподавателка и на известната танцьорка по ориенталски танци Samia Gamal. Научава я на тънкости в използването на воалa при излизане на сцената и на различни движения на ръцете, които Иванова била научила от един танц, произхождащ от Кавказ.

Samia Gamal популяризира воала в египетските театри и така той става аксесоар, използван и от останалите ориенталски танцьорки.

Възможно е филмът на Oscar Wilde – Salome, в който Rita Haydworth танцува Танца на седемте воала, също да е допринесъл в някаква степен за появата и популяризирането на воала като аксесоар на Oриенталските танци.

Други приписват интродукцията на този стил на танцьорките без опит, които са танцували в американските театри и са използвали воалa, за да запълнят сценичното пространство.

    

В Северна Африка и Средния Изток и до ден днешен танцът с воал често е асоцииран със стриптийза. По тази причина често арабските танцьорки влизат на сцената с воал, но го пускат почти веднага.

Най-обработените движения в танца с воал намираме в хореографиите на американските танцьорки, които задълбочават неговото изучаване. Те се изпълняват основно с въртежи, очертавайки осмици с повдигнати ръце, сякаш воалът е продължение на ръцете на самата танцьорка и на движенията на Raqs Sharqi.

Във всеки случай, воалът е вече част от Oриенталския танц. Той ни отнася в една колоритна и чувствена сфера, чиито движения представят въздуха и лекото движение на крилата на пеперудата.Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават