BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Какво е Tsifteteli ?

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Tsifteteli

 

Tsifteteli е името на Гръцки вид ориенталски танц със специфични движения на корема и ханша. Това име произлиза от гръцката дума чифтетели, която от своя страна означавала “две струни”.

Чифтетели основно е пренесен в Гърция от малоазиатски гърци, които трябвало да напуснат своите родни градове заради размяната на население между Гърция и Турция. Гърция била окупирана от турците в продължение на около 400 години ( от началото на 15-ти век до началото на 19-ти век) и била част от Отоманската Империя.

През 20-те години на 19-ти век Гърция започнала война за независимост срещу турците и до средата на века станала свободна е независима страна. По това време в Гърция живеели много хора от турски произход и мюсюлманска вяра,както и много хора от гръцки произход и ортодоксална вяра живеели в Турция.

Първите гръцки колонии по западния бряг на Мала Азия били основани около 1000 г. пр.Х. и се разпрострели чак до бреговете на Черно море.Така че в тези области съществували гръцки градове до 1922 г. През тази година имало една последна голяма война между Гърция и Турция, която завършила с катастрофа и за двете страни. Но за гърците катастрофата била по-голяма. Много гръцки градове в Мала Азия били разрушени от турците. Особено силно засегнати били гърците от Смирна ( Измир ). В края на тази война Гърция и Турция се споразумели да направят размяна на оцелялото население, с изключение на 100,000 гърци, които останали в Константинопол ( Истанбул ) и приблизително същия брой турци, които пък останали в североизточна Гърция и на някои гръцки острови.

Размяната на населението обаче донесло много нови проблеми на гръцката държава. Дошлите от Турция гърци били загубили всичко и държавата трябвало да се погрижи за тях. Но тя била бедна. Това поставило новите имигранти в изключително лоша ситуация. Най-много страдали гърците от Смирна, главно защото се установили в градските области близо до Атина и Пирея. Тези гърци имали много богата музикална традиция, която донесли със себе си в Гърция. Тяхната музика била смесица от гръцки, турски, арменски и арабски елементи. Те доразвили традицията си в Гърция, главно за да не забравят своите корени, а също така и да намерят успокоение за душите си. Тази музикална традиция се нарича “Rembetiko” ( някои хора я наричат гръцки блус).

Rembetiko бил ( и все още е ) не само музикален стил, но също включва и танци: zimbekia, chassapiko и tsifteteli. Така че преди всичко гърците от Смирна били тези, които разпространили чифтетели из цяла Гърция.

Може би и преди това в Гърция е имало ориенталски танци. Много археолози казват, че такива танци вече са съществували в Древна Гърция и че древните гъркини ги използвали в култа си към Афродита ( Венера ). Възможно е също в Гърция да е имало ориенталски танци и през средновековието. По време на Византийската Империя гърците имали засилен културен обмен с арабите и останалото население от Средния Изток.

Въпреки всичко танцът Tsifteteli, както го знаем днес, бил донесен в Гърция от хората от Смирна и в началото бил част от културата Rembetiko. Той се развивал през последните 80 години, разпространил се из цяла Гърция и се установил като най-популярният и най-често изпълняван гръцки танц наред със Zeimbekia. Песните Tsifteteli днес значително се различават от оригиналните песни Rembetiko Tsifteteli. Текстовете не са толкова тъжни, колкото тези на Rembetiko Tsifteteli. Оригиналните текстове Tsifteteli са много тъжни, защото отразяват страданията на хората, които са ги създали. В тях се говори главно за бедност, имиграция, изгубена любов, отчаяние и т.н. Оригиналният танц Tsifteteli не е жизнерадостен, за какъвто го смятат много хора извън Гърция.

Но съвременните песни Tsifteteli могат да бъдат весели и забавни, думите на някои от тях са дори безсмислени на моменти, но те могат да бъдат и тъжни. Музиката сега напомня по-скоро съвременна арабска музика ( поп балада ). Ето защо е доста подходящо да се танцува арабски raks sharqi под съпровод на съвременна музика Tsifteteli.

Днес гърците танцуват Tsifteteli почти навсякъде: на фолклорни фестивали, в нощни клубове, в bouzoukia клубове / вид гръцки нощни клубове/ , на частни партита, на сватби и др.

И въпреки всичко рядко ще видите Tsifteteli, изпълнен от професионален танцьор. Много малко са местата ( главно в някои bouzoukia клубове и в някои туристически ресторанти ), където Tsifteteli се изпълнява от танцьор и дори в повечето от тези случаи танцьорът играе не типичния танц Tsifteteli, а по-скоро или арабски raks sharqi ( по музика Tsifteteli ), или американски белиденс.

Tsifteteli е главно социален танц. Хората го танцуват заедно и най-често по двойки ( мъж с жена, жена с жена, мъж с мъж, макар че най-често е съчетанието мъж с жена) . Те импровизират и общуват чрез танца. А когато заедно танцуват мъж и жена, те дори флиртуват помежду си. Това е и една от причините, поради която днес Tsifteteli е изключително популярен и поради която едва ли някога ще загуби своята популярност. Той е израз на душата, както и игра на любов.


Движения Tsifteteli

Движенията на Tsifteteli са много по-прости от движенията на арабския raqs sharqi. Но това в никакъв случай не означава, че Tsifteteli се танцува по-лесно. За хората, които не са гърци, може да се окаже, че е дори по-труден за танцуване от raqs sharqi, защото при него няма правила и всичко зависи до голяма степен от усещането за музиката. За да танцувате Tsifteteli правилно, трябва първо много добре да се запознаете и да добиете усет за тази гръцка музика. Това е особено важно за традиционния ( rembetiko ) Tsifteteli.

Потрепване(вибрация) с ханша и отделни особени стъпки не се използват в гръцкия Tsifteteli.

Тъй като е социален танц, никой не свири на цимбали докато го танцува.Това се случва само в редки случаи, когато Tsifteteli се изпълнява от професионални танцьори. Може би танцьорите на Rembetiko Tsifteteli, които дошли от Смирна, са свирели на цимбали. Колкото по-разпространен става танцът из цяла Гърция, толкова по-рядко се случва това.

 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават