BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Как да си изберем Компетентен Учител?

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Как да си изберем Компетентен Учител?

 

  

Една от най-трудните области за прилагане на етика е в учителската професия.

Това правило важи и за преподаването на Ориенталски танци. До сега в България не сме имали установен професионален стандарт, професионална терминология, стандартизирана категоризация за различните стилове и форми.

 

 

При липсата на каквато и да е професионална школа, няма как да има и сертифицирана програма, по която да се обучават начинаещи и напреднали.


Това е нож с две остриета: от една страна, при липсата на подготвени кадри, нито един няма да монополизира танца и да контролира креативния процес. От друга страна, това означава, че начинаещите могат да попаднат в ръцете на не добре тренирани, безскрупулни хора, преструвайки се на учители.

Професионалистите са изправени пред много трудна мисия –
да предлагат на бъдещи и настоящи ученици множество „пътепоказатели", чрез които те да разграничат квалифицираните и компетентните учители. Това е трудно, защото Ориенталските танци не са море, а „океан”. Вариациите на форми и стилове са толкова многообразни, че изискват различни подходи към представянето и преподаването им.

Има обаче стандартни области на знание и практики, които един учител трябва да владее.

 

Ако търсите инструктор, ето някои въпроси, на които задължително трябва да намерите отговор:

1. Запитайте се за образованието на учителя. Кои са били инструкторите му? Колко дългогодишен опит имат в танцуването? Продължил ли е да взима уроци и  уъркшопи, независимо от достигнатото ниво? Имал ли е време да изучава разнообразието от стилове или да разбере повече за музикалната и историческата страна на танца?

И най-добрият учител знае, че никога не знае достатъчно и винаги може да се научи от другите. Танцът е изкуството на вечния ученик.

Следователно, първата и най-важна стъпка, преди да се запишете на Ориенталски танци, е запитването за опита на учителя.

Един учител не е задължен да изучава друга дисциплина, за да е добър учител.  В процеса на работа обаче ще откриете, че най-добрите имат предишен опит в сценичните и фолклорните танци. Много от тях са учили балет, модерни танци или други дисциплини, свързани с движението. Знанията за движенията в тези дисциплини помагат на учителя да разбере как да предава движенията на учениците.

 

2. Каква е философията му за танца и процеса на танцуване?

 

Ако преподавателят гледа на това изкуство като на добро прекарване, забавление или еротична игра, може да не получите най-добрите инструкции. След като самият той има такова непрофесионално отношение, как смятате, че Вас ви възприема?

Следователно или учителят не е добре обучен, или не влага мисъл и сърце в танца.

Философията е уважение към себе си, учащите се и уважение към артистите, които са били преди теб и които ще дойдат след теб.

В процеса на танцуване не може да няма забавлениe. Ако не беше така, Ориенталският танц не би имал такова въздействие върху зрителите. Забава, която обаче не омаловажава, а уважава това изкуство. Танцът е занаят, а усвояването му изисква възможно най-голям опит. Нямам пред вид, че човек трябва да постави собственото си АЗ в центъра на танца като цел за цял живот, но основните познания са важни!

 

Внимавайте за учители, които омаловажават другите. Тук  не става въпрос за хора, които изразяват безпокойство за нещо, което се случва в танцовата общност. Става дума за онези, които злобно и предумишлено нападат други танцьори, с ясната цел да предизвикат вълнение. Внимавайте за инструктор, който преподава танца като нещо, което прави, за да се дразни или закача. И последно –  внимавайте да не попаднете при учител, който няма съзнание какво прави със собственото си тялото. Наблюдавайте как някой обучава учениците на презентация – да се учиш от някой, които набляга на друсането на бюста в лицето на клиента е, най-меко казано, съмнително!

3. Какви, ако има такива, са целите на Вашия учител? Осигурява ли възможности за израстване под формата на семинари, уъркшопи, обучаващи материали?

 

Добрите учители искат да предоставят на учениците си място за изява, където да изразят себе си, да изучат идеите на танца. Семинарите и различните форуми са необходими, защото помогнат на учениците да изучават уменията си за представяне и да развиват сценичното си поведение. Един добър учител търси такива места и ги посещава заедно с учениците си или ги създава сам.


4. Окуражава ли учениците да учат различни стилове и да научават различни вариации на танца? Информира ли учениците за предстоящи събития? Окуражава ли ги да посещават събития, спонсорирани от други инструктори? Окуражава ли ги да взимат уроци от други професионалисти?

Добрите учители са уверени в уменията си и не се притесняват от това, че  учениците им ще гледат други изпълнители. Професионалният преподавател знае, че начинът му на танцуване или преподаване може да е или да не е най-добрият за всеки човек, посетил урока. В името на познанието, може да изпрати учениците на друго място, ако чувства, че ученикът ще се представя по-добре под ръководството на друг инструктор. Добрият учител дава основите на танца, след което позволява на учениците да изучат различните му варианти.

 

5. Преподавателят грижи ли се за това ученикът да се учи на коректните движения? Обяснява ли техниката на тялото, докато преподава? Набляга ли на обясненията за правилната позиция и стойката на тялото в часовете?

 

Добрият учител разбира техниката на тялото – как се движи то, начина, по който тялото работи за да създаде движение – и може да обясни това. Стойката на тялото е изключително важна, защото влияе не само на дишането, но и на представянето. Затова учителят обяснява в най-малки детайли на учениците си по време на занятието.

6. Разбира ли някои от културите, представени от тази форма на изкуство? Отделя ли време да предприема коригиращи действия? Дава ли информация, която може да обогати учениците?


Добрият
учител има представа от културно подходящи фактори в представянето на танца. Разбира музикалните ритми и е способен да научи  учениците да ги чуват в музиката. Преподавателят подчертава чувствата и емоционалните аспекти в танца.


7. Има ли професионалистът бизнес ориентирано мислене?
Организирани и добре планирани ли са занятията? Предлага ли лекции и програми за обучение на публиката?


Не всеки учител трябва да бъде бизнесмен, но основни бизнес практики са индикатор за организиран, професионален ум. Занятията трябва да имат определено начало, среда и край; трябва да преливат от една област в друга. Ако учителят е част от лекторската общност, това е още един показател, че се отнася сериозно към занаята и е уверен в знанията си.

 

8. Има ли смелост да признае, че има неща, които не знае и да посочи добри източници на информация?

Добрият учител трябва да може да признава, когато не знае нещо. Увереността в собствения му професионализъм позволява да помага на учениците да се снабдят с по-добра информация по определена тема! Направеното проучване, по време на дългогодишното практикуване, му позволява да посочи точните материали за справка, които ще бъдат от полза.

В процеса на търсене щ
е откриете, че качествените учители виждат изкуството като цялостна картина, разбират, че има много области за изследване, държат на правилния подход на обучение, на дисциплината, и наистина са загрижени дали техните ученици се учат добре.

Избирането на учител не е лесна задача. Много начинаещи ще ходят на уроци няколко месеца. След това ще решат, че са подготвени да преподават. И ще го направят. Разбирам ги, защото и те са омагьосани от това изкуство – харесват танца, облеклото, музиката. Разбирам ги, защото искат да танцуват, но не са достатъчно добре подготвени за преподаватели. Те не съзнават много фактори, които трябва да знаят за да преподават по правилния начин.

 

Един от най-добрите начини да избереш учител е посещението на лекция. Първо, попитайте инструктора дали може да останете и да наблюдавате. Обърнете внимание на участниците. Говорете с тях и обменете мисли. Почерпете от чуждите мнения. Обърнете специално внимание на структурата на лекцията и на представения материал. Освен това, говорете с инструктора и научете малко повече за неговия опит. Увереният, квалифициран инструктор няма да се поколебае да отговори на вашите въпроси – и да бъде любезен и учтив!

Да прилагате етика в процеса на обучение означава да сте проучили собственото си ниво на умение и да решите дали наистина сте или не сте готови да преподавате. Ако сте уверени, че може да поемете тази отговорност, знайте, че сте поели ангажимент не само към себе си, но и към хората, които ще Ви се доверят и към танцовата общност. Затова когато практикувате Ориенталски танци или преподавате, действайте по най-добрия начин, защото истинските професионалисти искат нищо повече и нищо по-малко от най-доброто.  

 

 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават