BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Raqs Shama'dan, Танцът със свещник

 

История 

Танцът със свещник, Raqs Shama'dan, се заражда в началото на XX век, в контекста на сватбените церемонии.
Процесията Zeffa (сватбено шествие) традиционно се провежда през нощта, проправяйки си път по улиците на квартала – от дома на родителите на булката до нейния нов дом в къщата на младоженеца. Това е официалното съпровождане на булката. Шествието е водено от танцьори, музиканти и певци. Те биват следвани от сватбари, приятели и семейство. Шествието е било осветено от специални декорирани свещи, носени от шаферките, за да осветят символично новия път на младоженката.

  
Точният произход на Raqs Shama'dan не е много ясен. Според Mahmoud Reda, танцът със свещника навлиза в Египет от Османската империя, докато за по-голямата част от източниците произходът не предхожда краят на 1800 година когато танцьорката Zouba el Klobatiyya представя за първи път Zeffa, балансирайки на главата Klob, голям пламтящ фенер. Свещникът с повече пламъци Shama'dan е бил използван за първи път от легендарната Shafia el Koptia в началото на 1900 година, която заема веднага важна роля в сватбените египетски церемонии.

 

С течение на времето, модернизацията на градовете и обичаите изместват процесията Zeffa от улицата в хотелите. Тази промяна не е повлияла ни най-малко на символната роля на пламъка от свещите като благопожелание и предпазване от лошите духове.

 

В днешно време церемонията започва във фоайето на хотела, където танцьорката, танцувайки със свещник на главата, съпровожда шествието и младоженците в залата за провеждане на празненството. Тя поставя сватбената двойка на специално украсени тронове в дъното на залата. Когато Zeffa приключи, танцьорката използва допълнителна Zeffa музика или някоя подходяща мелодия за да подкани първо булката да танцува, след това и младоженецът, и най-накрая да прикани двойката да танцува заедно. После може да изпълни и соло candelabra танц, който включва движения на пода. Това е театрално изпълнение за развлечение, отделно от Zeffa процесията.

 

  

Друг вариант е булката, младоженецът и сватбарите да отпразнуват сватбата в нощния клуб на хотела. Сватбената двойка ще бъде приета в публиката. Танцьорката ще ги вдигне и ще ги покани в Zeffa около сцената. Тя ще ги подкани да танцуват заедно, а след това ще направи своя пълен театрален сandelabra танц, включващ движения на пода.

Zeffa е египетски сватбен ритуал, но много двойки от Средния Изток са го приели като част от техните сватбени тържестра, включвайки гo заедно с техните ритуали. Shаma'dan също е представян в театрализирана или фолклорна обстановка, и е родна, фолклорна танцова форма от местните хора в Египет.

 

Под нарастващия натиск на религиозните фундаменталисти в Египет от доста години танцьорките са обект на строги закони и ограничения. Абсолютно са забранени движенията по земята, дори и само я докосват пода с колена. Танцът със свещник обаче е освободен от някои от тези забрани, тъй като е считан за фолклорно изпълнение, а не за неприлично представление. Това важи и за случаите, когато, както все по-често се случва, той се предлага като танцов спектакъл извън сватбените церемонии.

 

  

Свещникът

 

Първите египетски интерпретатори на този танц са използвали фенери с олио и обикновени свещи. Дори и днес в Ливан и други арабски страни се танцува с поднос (тепсия) пълен с запалени свещи.

 

С популяризирането на Raqs Shama'dan някои занаятчии измислят и създават специални свещници за танца с регулираща се основа, която да приляга по-добре върху главата на танцьорката. Често се използват и свещи с батерии, които от една страна отнемат част от магията в танца, но от друга – позволяват на танцьорът да се изявява на места, където противопожарната сигурност не позволява използването на истински огън.

 

  

След Zouba el Kloubatiyya и Shafia el Koptia, считани за историческите създателки на танца, много други танцьорки използват Shama'dan, метафорично пресъздавайки огъня и мрака чрез баланс, контрол и елегантност на тялото. Една от техните последователки е Nezla el Adel, съвременничка на Shafia. Тя продължила да преподава до появата на Nadia Hamdi, чиято баба по майчина линия е била ученичка на Shafia el Koptia, и е успяла да предаде директно на жените в семейството всичките си усвоени познания и артистичното богатство на Shafia.

 

 

Nadia, считана в Египет за истинската дива на танца със свещник, се е отказала за дълго време от професионалния танц поради религиозните ограничения.

Нейното изкуство и личност са описани подробно в една прекрасна автобиографична статия на хореографа и танцьор Morocco.

Тук може да прочетете текста: www.casbahdance.org/HEARTSANDEYES.htm

 

Музиката

Трудността да се танцува, държейки в равновесие един тежък горящ свещник върху главата, може да ни кара да си мислим, че музиката, която придружава Raqs Shama'dan е винаги доста бавна. В действителност се танцува на доста весели и оживени композиции, подходящи за празничната атмосфера на Zeffa, и често придружени от звънтящите Sagat в ръцете на танцьорката.

  

 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават