BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


NAIMA AKEF

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Naima Akef

    

 

Naima Akef  е родена на 7.Х.1932 г. в Tanta, делтата на Нил. Семейство Akef било известно със своя цирк, в който участвали всички - малки и големи, било в самите представления или в тяхната подготовка. Циркът се прославял с дресурата както на домашни, така и на диви животни, с изкусни номера с недотам опитомени диви животни, с удивителни танцови изпълнения и фантастично акробатично шоу.

 

Такава била семейната атмосфера, в която израснала Naima Akef. Това подходящо, дори идеално обкръжение до голяма степен предопределило развитието на уникалния и талант. Семейство Akef основно живеело в Кайро в района Bab El Khalq. Те обаче кръстосвали цялата страна, както и по-голямата част от света по време на своите турнета. По време на такова турне в Русия през 1957 г. Naima взела участие със свой танц в един международен младежки фестивал и спечелила първа награда за най-добър танцьор сред участници от над 50 страни. И днес на една от стените в Залата на славата в Большой театър има снимка, увековечаваща успеха на изгряващата звезда.

Дядото на Naima, Ismail Akef бил гимназиален учител и треньор в Египетската Полицейска Академия. След пенсионирането си създал цирка Akef. Той взел Naima под крилото си и пръв разпознал, още докато била дете, нейния изключителен талант като танцьорка и изпълнителка. Помогнал и да развие и оформи своята уникалност, превърнала я в артистка от историческа величина, издигнала се до звездните висини на египетското кино. Naima била открита за киното от режисьора Abbas Fawzy. Той я представил на брат си, също режисьор, който веднага разбрал, че тя има природен талант за екрана и й поверил главната роля още в първия за нея филм “ El Eish Wel Malh” ( Хляб и сол ). Според египетската традиция, когато хората веднъж разчупят хляба заедно, т.е. ядат заедно, те дават своеобразна клетва за вярност и се смята за светотатство, ако нарушат този неписан морален закон. В него Naima играла с певеца Saad Abdel Wahab, братовчед на легендарния певец и композитор Mohammed Abdel Wahab. Филмът се превърнал в голям хит и изключителен успех за филмово студио “Nahhas ”, тъй като бил първият филм, създаден там. Това бил блестящ старт за младата Naima, която участвала в много и разнообразни танцови сцени. По-късно тя подхождала със завидна прецизност при изпълнението на танците, наред с изявите си като актриса и певица.

  

 

След първия филм Naima продължила да жъне успех след успех във филмите “ Lahalibo” ( Човекът, огнено подобие на Спиди Гонзалес), “Baladi We Kheffa” ( Балади и безгрижният), “ Baba Aaris” ( Баща ми е младоженец ), “Noor Oyouni” ( Светлината на моите очи ). Последният бил създаден след участието на Naima в един танцов скеч с легендарния Dr. Mahmoud Reda, танцьор и създател на трупата Reda. Скечът се наричал “ Leil We Ein” ( вместо Leil Ya Ein, както се пеело в египетските елегии). Leil означавало нощ, а Ein – очи, немигнали цяла нощ от мисъл за любимия. Скечът бил създаден от Египетския съвет за изкуство.

Naima участвала с успех и в следните филми: "Forigat" ( Най-накрая почивка ), "Fataah Wel Sirk" ( Момичето и цирка ), "El Nemr" ( Тигърът ), "Halawet El Hob" ( Сладка любов ), "Gannah We Nar" ( Рай и ад ), "Melyon Geneih" (Милион лири ), "Arbaa Banat We Zabet" (Четири момичета и един офицер ), "Madraset El Banat" ( Училище за момичета ), "Tamr Henna" ( това е името на египетско цвете, което героинята на Naima носела във филма ), "Aziza" и "Ahebbak Ya Hassan" ( Обичам те, Хасан ).

Египетският танц бушувал лудо във вените на Naima. Той бил нейната най-голяма любов, най-добрият начин да изрази себе си. Използвала живота си и изявите си в цирка като трамплин за танцовата си кариера, като непрекъснато опитвала и представяла нови идеи, свързани както с танците, така и с хореографията и музиката. Тя никога не пестяла средства за обучение или сценични костюми както за себе си, така и за танцьорите, певците от хора, изпълнителите, които й акомпанирали в нейното шоу. Осъзнавайки огромното значение на външния вид в нейната професия, тя стриктно следяла теглото си и поддържала гъвкава младежка фигура. В името на изкуството Naima направила и друга голяма жертва - отложила максимално удоволствието да има свое собствено дете и родила малко преди да си отиде от този свят.

  

Експертите по египетски танци са убедени, че Naima не само се е влияела от стила на други танцьори, но е създала свой НОВ уникален стил, наложен на репетиции и на сцената, благодарение на нейния изключителен усет за интерпретирането на танци по египетска музика. Много често тя сама е създавала хореографията на танците си, но също е била известна с покорството си пред напътствията на техническите си съветници и хореографи.

В Египет Naima е била известна със своето дружелюбие, доброта и готовност да помага на всички близки, приятели, колеги и хора от филмовите екипи, с които е работила. Тя никога не е била егоист и винаги е поставяла благото на другите пред своето.

На всички е известна една случка по време на снимките за някакъв филм. Цялата сутрин била много изтощителна и всички се оттеглили за обяд и кратка почивка. Тогава Naima забелязала, че една от редовните танцьорки във филма се борела с някакво акробатично движение, което трябвало да изпълни веднага след почивката, и изпитвала голямо затруднение в овладяването му. Вместо да довърши обяда си и да поотдъхне, което без съмнение и било крайно необходимо, Naima отишла при момичето, показала му как по-лесно да направи стъпките, заедно ги повторили отново и отново, докато успокоената девойка ги научила и успешно ги изпълнила. Тогава целият филмов екип, актьори и режисьори избухнали в нестихващи аплодисменти.

Naima рядко танцувала в нощни клубове. Нейните изяви били предимно в киното, както и в театрални танцови представления, които тя организирала в Египет и зад граница.

Това не били чисто египетски танцови представления, а по-скоро свободно изразяване чрез музиката и танца. Използвала движението на тялото, жестовете, директни и индиректни, за да покаже чувствата си, което се превръщало в доказателство за нейната подвижност, гъвкавост, изключителна физика, за многообразието на нейния артистичен талант.

Naima много се гордеела с факта, че дължи успеха си единствено на своята упоритост и труд, без да пилее таланта си дълго време по нощните клубове. Тя си спомня времето когато родителите й се разделили. Тогава измислила акробатична клоунада, която изпълнявала в много клубове, докато не получила шанса да работи в известния нощен клуб на Badeia Masabny, където младата Naima блеснала като звезда и била една от малкото, които танцували и пеели.

  

Naima също си спомня как като любимка на Badeia предизвикала завистта и ревността на другите танцьорки в клуба. Един ден те се съюзили срещу нея и се опитали да я набият, но благодарение на своята сила и подвижност, тя успяла да се защити и дори тя да ги надвие. Но тъй като тези танцьорки били източник на добри доходи за Badeia, Naima била уволнена и отишла  да си търси работа в друг известен нощен клуб, The KIT KAT Club. Там срещнала режисьора Abbas Kamel, който я запознал с брат си Hessein Fawzy, също филмов режисьор, известен с музикалните си филми. Това партньорство се оказало голям успех и за двамата, те се оженили и живели заедно девет години, но нямали деца. Няколко години след развода си Naima се омъжила за своя счетоводител, когото дарила със син. Синът й също работел в областта на музиката.

Naima влязла в учебниците по история на египетското танцово изкуство със своята съзидателност и новаторство. Влязла и в учебниците по история на египетското кино като първата жена, играла роля в първия цветен филм в Египет “Baba Aaris” (Баща ми е младоженец), режисиран от първия й съпруг Hessein Fawzy през 1951.

 

    видео 1   видео 2   видео 3   видео 4 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават