BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


SAMIA GAMAL

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Samia Gamal
  

ZEINAB KHALIL била младо провинциално момиче, което се преместило в Кайро в началото на 40-те и ненадейно се появило на артистичната сцена на нощен клуб. Нейното първо представяне било в известния нощен клуб на Badeia Masabny, в който изгрявали много от днешните именити звезди на танца, киното и театъра – актьори, актриси и певци. Badeia приела това младо момиче, защото усетила неговия потенциал и го поверила на грижите на един много прочут за онова време учител по танци на име Жак.Той я тренирал в изкуството на балета, джаза и съвременните модерни танци. Помогнал й да оформи и развие собствен подход към Египетския баладичен стил.


Това подготвило младата Zeinab Khalil да се присъедини към трупата танцьори на Badeia като една от бек танцьорките, която скоро щяла да се превърне в кралица на шоуто. Не след дълго Badeia забелязала, че младото момиче била онази танцьорка в трупата, която изпълнявала всяко движение перфектно и водела останалите както по време на репетиции, така и по време на представления. Затова й отредила място в първата редица и й дала сценичното име “SAMIA GAMAL”.

 

Когато Samia започнала своите изяви в клуб “Badeia Masabny” имало друга млада танцьорка, започнала малко преди нея. Тя имала наколко предимства пред Samia какато при изпълнения пред публика като солистка, така и със завоюването на собствена слава и обожание от страна на редовните посетители. Нейното име било Taheyya Karioka. Много скоро след това Badeia предложила на младата Samia солови изпълнения в шоуто. Натоварила я, подобно на Taheyya, със задачата да пее и танцува в скечове с рецитатори на монолози, а понякога и с комици, които имали нужда от добър танцьор, за да отскочат в своето шоу.

Между Taheyya и Samia се зародило много силно приятелство, просъществувало до последните дни от живота на Samia, която починала няколко години преди Taheyya.

  
  

По време на работата си в клуба на Badeia, Samia завързала приятелство и се сближила и с един чужденец, млад певец от Ливан, който все още не бил признат от Badeia и от публиката. Неговото име било Farid Al Atrash. Щастието се усмихнало и на Farid. Дали му възможност да пее солови партии в клуба, а посетителите все повече и повече се възхищавали на уникалния му глас и композициите му. Случило се така, че между Samia и Farid пламнала любов, за която се говорело, а и до днес се говори. За младото момиче това била първото и най-важно любовно преживяване, което напълно променило живота й.

Samia продължила своя артистичен път с отличните си египетски танци. Освен работата си в клуба, тя вземала участие само в някои изискани частни сватбени тържества и церемонии, но никога не танцувала за други нощни клубове.

Първият шанс на Samia за изява като актриса дошъл малко по-рано отколкото за нейната колежка Taheyya и това станало в един филм на режисьора Farid El Gendy. Филмът носел заглавието “Min Fat Adimo” (Онзи, който няма минало, няма и бъдеще). За съжаление обаче филмът се оказал голям провал и ужасен финансов неуспех. Но вината за краха по никакъв начин не била на хората, които работили по филма. Това бил политически филм за един ужасен и особено корумпиран член на парламента, който по време на създаването на филма не бил в правителството. Но уви, докато филмът бил завършен, той станал министър-председател.

  

Разбира се не е нужно да се споменава, че филмът минал през безпощадните ножици на отдела за цензура, който орязал много и превърнал филма в куп напълно несвързани помежду си и неразбираеми клипове.    Най-противното е, че въпреки всичко, филмът бил пуснат по кината, така че всички актьори и хората, работили върху него, изглеждали направо идиотски. Това отстранило Samia от филмовия бизнес за няколко години, след което й били предложени поддържащи роли в няколко второразрядни филма, в които тя заблестяла. Но през цялото това време танцът останал нейната голяма любов и същност на живота. Тя не преставала да търси най-добрите композитори и аранжьори, които да творят музика за нея, най-добрите хореографи, които да работят върху нейните танци, както и най-добрите дизайнери и създатели на костюми по онова време. Дори пътувала, за да танцува в Ливан и Сирия, където била посрещната и приета много сърдечно, а името и се знаело от всички. През цялото това време нейната любовна история с Farid укрепвала все повече и повече. Той също се снимал в киното, но тъй като пеел и играел във филми на други продуценти и режисьори, било невъзможно да настоява и тя да участва в тях заедно с него. Първият му филм се наричал “ Entisar El Shabab” ( Победата на младостта ) , в който той играел с Rawheyya Khaled,, а вторият филм бил “ Ahlam El Shabab” ( Мечтите на младостта ) , в който той партнирал на легендарната актриса Madiha Yousry. В третия филм “ Gamal We Dalal” ( Красота и свян ) той се появил с танцьорката Beiba Ezz Eddin, която била приятелката на продуцента.

Когато Farid решил да създаде свой собствен филм, не могъл дори за миг да си представи, че това може да стане без цветето за неговите очи, Samia. Филмът бил наречен “Habib El Omr” ( Любовта на моя живот ). Успехът и удивително добрият късмет връхлетели двамата влюбени като лавина.

Колкото по-силна ставала тяхната любов, колкото по-буйно се разгорявал огънят между тях, толкова повече те привличали погледите на почитателите, но също и на онези, които ревнували и завиждали. И за да бъдем максимално точни, трябва да кажем, че Samia имала много богат почитател, който правел всичко възможно да привлече нейното внимание. Затрупвал я с подаръци, скъпоценности, пари и имоти, в опитите си да я откъсне от Farid и да я има само за себе си. Обаче Samia била много чиста и пряма с него и му казала, че сърцето и е заключено, а ключът се намира в джоба на Farid. Но обожателят не се разколебал и продължавал да опитва всякакви възможни начини. Той дори продуцирал филм, който разказвал за живота на една артистка, влюбена в свой колега, също артист. Историята завършва с това, че любовта на артиста се оказала фалшива и лицемерна, че той я мамел, докато имало друг “истински” обожател, изпълнен с копнеж по нея, който я отрупвал с любов и подаръци. Тя обаче не отговаряла на чувствата му и когато нейният възлюбен я изоставил и разочаровал, до нея не останал никой освен другият обожател, който й простил и я заобичал още по-силно и дълбоко, макар че тя вече отивала към своя залез, както слънцето на свечеряване. Филмът се наричал “Al Ghoroub” ( Залезът ).

  

Samia естествено знаела какво иска да каже обожателят с този филм. Чудесно разбрала  намеренията му, но въпреки всичко приела главната роля и изпълнила едни от най-добрите си танци, като едновременно с това продължила да поддържа близки отношения с любовта на своя живот, Farid. Филмът бил завършен, а нощта на премиерата щяла да събере всички изпълнители на главни роли, целия филмов екип,както и голяма тълпа от известни личности от света на филмовата индустрия. Това била и нощта, която влюбеният продуцент пазел за специален случай.

Тогава щял да изненада Samia с договор за още три филма, с чек за авансово плащане за всеки от тях, без да забравя да й напомни за неумиращата си любов, а накрая щял да й предложи да се омъжи за него.

Вечерта щяла да завърши с голямо парти и банкет, за които всички щели дълго да говорят. Samia обаче не присъствала нито на премиерата, нито на партито, а прекарала нощта със своя любим Farid, присмивайки се на неговия конкурент.

Всичко в техните отношения и в любовта им вървяло чудесно, докато един ден Samia не помолила Farid да се оженят и да овенчаят връзката си с брак. С отказа си Farid сякаш взривил бомба. Бомба, която опустошила не само нейното сърце, но и всичките й мечти и надежди, убила и последната искрица от вълшебни чувства, които изпитвала към него. Farid обяснил, че тъй като произхожда от семейство на благородници, би било непростим срам за неговите близки и те всъщност биха го убили, ако той се оженел за танцьорка-актриса. В този момент Samia предпочитала да бъде прегазена от влак и да умре незабавно. Тя се затворила и за известно време се превърнала в отшелничка, като отказвала да се среща с когото и да било. Предложенията за работа валели, но тя отказвала на всички, докато един ден не получила предложение да танцува в някои европейски нощни клубове. Samia приела. Предполагала, че това ще й помогне да забрави преживения трагичен шок и ще заличи от паметта изгарящите спомени. Тя приела участие във филм заедно с един ливански певец на име Mohamed Mar-ie, който нямал кой знае какви изяви в артистичния свят, с изключение на песента му “La Ya Helow La” ( Не, моя красавице, не ).

Когато Samia се завърнала в Кайро и работела в някои клубове, срещнала един американски джентълмен на име Jack King, притежател на ранчо. Той се влюбил лудо в нея, настоявал да се оженят и да я заведе в Съединените Щати. Samia почувствала, че няма причина да не се омъжи и замине отново зад граница. Jack King обявил намерението си да приеме исляма, сторил го и получил ново име – Abdullah King. Скоро след това те се оженили и отпътували за САЩ. Samia поддържала връзка с всички свои приятели в Кайро.

Само след година тя се развела и се завърнала в Египет, за да продължи артистичната си кариера.

Няколко месеца по-късно Samia срещнала Roshdy Abaza, египетска филмова звезда. Той бил изключително привлекателен мъж и разбил сърцата на всички млади жени в Египет с женитбата си за Samia. От този брак който траел 17 години се ражда дъщеря им Quismet. След провала на тяхната връзка,Samia се оттеглила от сцената. През 1984 г. Samia направила кратко завръщане в света на танцовата изкуство и била приета много радушно.  Отпразнувала своето повторно изгряване като звезда с частно парти, организирано от великия египетски композитор Mohammed Abdel Wahab, който преди време композирал танцувални парчета специално за нея. Това артистично завръщане траело кратко.След него тя се оттеглила окончателно и живяла сама до дена на смъртта си на 1 декември 1994г.

  

  

По време на удивителния, вълнуваш артистичен живот на Samia настъпили значителни промени в модата на танците. Samia била първата танцьорка, която танцувала боса. Обикновено всички играели с обувки. Една нощ Samia танцувала в едно шоу. Точно когато била опиянена от горещите музикални ритми и сложната хореография, едната й обувка се изхлузила или токът се счупил, тя бързо събула другата и затанцувала боса. Това нейно действие предизвикало небивал възторг и нестихващи аплодисменти от страна на публиката. По този начин посетителите изразили възхищението си от нейната смелост и непринуденост. Говори се, че веднага на следващата нощ всички танцьори в нощните клубове на Кайро танцували боси, сякаш тази мода била измислена от Samia.

Спирам с тази история дотук.

Ето ви още една: Тази история разказва за Крал Farouk, последният крал на Египет преди революцията от 1952 г., и Samia Gamal. Подчертавам, че това е слух, историята е измислена, НЕ е истина. При всички кралски банкети и особено когато имало поканени чуждестранни гости, било организирано шоу с танци. То се превръща в акцент на развлеченията за вечерта. Samia била една от танцьорките, канени отново и отново и отново, което в крайна сметка дало основание за съмнения от страна на някои хора с болни мозъци, особено такива, които много искали да опетнят репутацията на краля и да настроят общественото мнение срещу него, като го изкарат женкар. Именно те нарекли Samia “Официалната кралска танцьорка на Египет”. Въпреки това различни надеждни източници от света на изкуството, които били много близки със Samia, не веднъж потвърждавали, че тя никога не е била обвързана с краля. Той я канел на своите банкети и се обръщал към нея с малко име, никога не е изпитвал друго, освен възхищение като към една от най-прославените изпълнителки в страната.

        видео 1  видео 2  видео 3  видео 4  видео 5  видео 6  видео 7  видео 8

 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават