BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


MOHAMMED ABDEL WAHHAB

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Mohammed Abdel Wahhab

 

 

Композитор, музикант, певец, актьор, Mohammed Abdel Wahhab е бил символ на изкуството в Средния изток. Този плодотворен артист е създал oткъси, които се смятат за основите на египетската класическа музика.

 

  

Mohammed Abdel Wahhab се ражда през 1907 г. в Кайро. Още като дете се влюбва в музиката и рецитирането. Едва седемгодишен започва работа в една театрална трупа. Талантът му не остава незабелязан. Впоследствие започва да пее и на религиозни празници. Abdel Wahhab развива страстта си към музиката, въпреки че семейството му би желало той да гради религиозна кариера. Получава възпитание както в сферата на ориенталската, така и на западната музика. Имал е прекрасен баритонов глас и е свирел на лютня (oud).

 

През 20-те години Abdel Wahhab се сприятелява с Ahmad Shawky, известен поет. Двамата взаимно се допълват и набогатяват творчеството си. Abdel пресъздава в музика неговата поезия. Shawky пък въвежда гениалния композитор в света на висшето общество, в което Abdel бързо става звезда.

Abdel Wahhab започва да композира за театрални мюзикъли, в които по това време навлизат западни музикални елементи. В търсене на нови начини да обогати традиционната музика, той често комбинира ориенталските мелодии в четвърт тон със западните ритми – танго, самба и румба. Освен това включва западни инструменти в големите арабски оркестри.

  

Представител на преходна генерация, Abdel Wahhab допринася за големите промени, които настъпват в арабската песен, трансформирайки я в това, което е днес.

 

Освен да композира, свири и пее, Abdel Wahhab става и известен актьор.  Неговият първи филм е от 1933 г.  Може да се твърди, че той е създал арабския музикален филм, въвеждайки образа на романтичния герой, изтънчен и обръщащ внимание на сърдечните вълнения.

 

  

В своите филми творецът разказва за елитното западно общество и създава нетрадиционна музика. Публиката приема с голямо удоволствие филмите му, които и днес са много обичани. Abdel Wahhab е главен герой в седем филма, които се излъчват редовно в програмите на всички арабски телевизии.

 

През 50-те години Abdel Wahhab оставя киното, за да се посвети само на музиката.  Започва да твори в нов, много по-сериозен стил. В песните му преобладава патриотичната тематика – композира националните химни на Египет, Оман и Обединените арабски емирства.

През 60-те години спира да пее, но продължава дейността си като композитор за други певци. През този период композира за историческата си конкурентка Om Koulthom. За нея написва          “Inta Omri” – песен, която става най-известната за всички времена в Египет и увековечава славата и на двамата артисти.

  

Abdel Wahhab работи на пълни обороти до 70-те години. Въпреки че се появява на публични места все по-рядко, неговата популярност не затихва. Той изненадва всички, когато през 1988г., на 81-годишна възраст, се връща в звукозаписно студио с нова композиция.

 

През 1991 г. Mohammed Abdel Wahhab умира от сърдечен удар.

Неговата кариера трае цели 74 години. Той става легенда в света на модерната арабска музика. Създава повече от 1800 романтични и патриотични песни.

 

Египет почита Abdel Wahhab с тържествено военно погребение.

В дългата процесия участват Министър Председателят, Министърът на външните работи, Министрите на отбраната, вътрешните работи и културата, много арабски посланици, известни актьори, музиканти и певци.

 

Медиите живо се интересуват за събитието, както правят обикновено с лицата от най-голямо световно значение.

Всекидневниците говорят за работата му много дни след смъртта му. Радиото и телевизията излъчват песните и филмите му.

 

  

С кончината на Abdel Wahhab Арабският свят изгуби един първоучител на съвременната арабска музика.

Неговата работа е впечатлявала млади и възрастни за повече от половин век и продължава да вълнува публиката дори след новото хилядолетие.

По време на погребалната процесия бе издигнат плакат с посланието: “Сбогом на четвъртата пирамида на Египет.”

 

Някои от песните, които танцьорките най-много са използвали в своите представления, са негови, като "Zeina", "Fi youm wa lelah", "Aziza" и "Min Gheir Lih".

 

 

 Mohammed Abdel Wahhab  - mp3 music free download

 

     Видео

 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават