BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


FARID EL ATRACHE

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Farid El Atrache

 

Farid El-Atrache е бил един от най-големите египетски певци и композитори на всички времена. На арабски “farid” означава “уникален”. И той наистина е бил уникален!

 

 

Житейски път

 

  

Farid се ражда в Ливан, когато държавата все още е била част от Великата Сирия, в планините,на 19 октомври 1915 г., в едно благородно, смело семейство, с традиционни разбирания, което се е борило срещу френската окупация.

 

Майката, принцеса Alia, се е безпокояла прекалено много за здравето на децата си, тъй като двете братчета на Farid умират като деца поради болест. Стигало се е дотам, че е затваряла Фарид вкъщи, когато не се е налагало да ходи на училище.

 

След смъртта на бащата, принц Fahd El Atrche, през 1924 г. семейството се премества да живее в Египет. Майката бяга от Ливан по политически съображения, тъй като е против французите. Семейството отива в Египет под фалшивото име Kuse, което на арабски означава “тиквички”.

Фалшивото име създава на Farid много кавги със съучениците, които му се подиграват често.

По ирония на съдбата, Farid бива приет в училище за деца в икономическо затруднение, управлявано от французи.

 

Майка му пеела и свирела на арабска лютня, за да издържа семейството. Малко по малко се налага това да стане нейна професия. Този факт въздейства на младия Farid, пораждайки у него интерес към музиката.

 

Списанието “al wasat” разказва факти, доказващи любовта на Farid към музиката. Липсата на пари, принудила малкото дете да стои отвън пред заведението и прехласнато да слуша един певец. Пазачът на заведението, раздразнен от факта, че хлапето слуша музиката, без да си плати, изсипал върху него кофа студена вода. За да не му се кара майка му, Farid се върнал вкъщи и си легнал мокър. Стоплил се, покривайки се с вестници. По-късно в едно интервю ще каже, че това е било неговото най-положително преживяване с печатаната хартия!

 

  

Farid настоял да влезе в християнския хор на училището. Майка му го подкрепя и му позволява да излиза пред публика на училищните концерти. Той пее на един концерт в университета в чест на Сирийското въстание. Представлението разкрива певческите му способности, но също така и истинската му самоличност, което го заставя да напусне френското училище.

Записва се със стипендия в Консерваторията в Кайро, където получава класическо образование. Става ученик на много известния композитор Riyad as-Sunbaty, от когото придобива вкусa към музиката на образованото общество.

 

  

 

Учителят му по музика го съветва да плаче докато пее. Така слушателите щели да усетят болката, изказана в песента, която по негово мнение била приятна, но неизразителна.

 

Съветът на учителя проработва. Тъгата в песните остава характерна черта за стила на Farid El-Atrache толкова, че той бива определен с прозвището “тъжен певец”.

 

30-те години дават тласъка на професионалната му кариера като музикант в Египет.  Свири на арабска лютня (oud) за частни радиа, а когато биват затворени и абсорбирани от националното радио, продължава да свири и за него. По-късно бива оценен на професионално ниво и певческата му дарба.

 

За известен период творецът работи заедно със сестра си Amal (1918-1944), също изключително надарена певица, позната на публиката под името Asmahan.

Дуетът за първи път се появява във филм през 1941 г. и то само защото Farid получил правото да композира цялата музика на филма. Очевидно този „експеримент” бил доста успешен, защото различни режисьори се интересуват от дуета.

 

  

Farid започва да експериментира и в други музикални жанрове. Достига професионални висини в композирането на арабски мелодии, с привкус на танго, много на мода през тази епоха в Европа, или на испанска музика (която често се свири в музикална скала, подобна на арабския maqam Kurd), или на класическа музика. И Asmahan гледала към Запада, за да заучи и други певчески техники, без да предаде ориенталските си корени. 

  

 

Успехът идва бързо за един артист, който е комбининация от множество таланти – певец, композитор, аранжор, музикант, директор на оркестър и актьор. Farid още много млад вкусва славата. Свиква с живота на публична и известна личност, делейки свободното си време между ангажименти в нощни клубове и любовни авантюри. Водейки един сравнително разпуснат и със сигурност разточителен живот, Farid бързо потъва в дългове.

 

Собствената му майка се отрича от него след поредица от разочарования. Тя е недоволна и от факта, че синът й се увлича от хазарта, залагайки крупни суми на коне.

Феновете го обожават. Въпреки многото жени, никоя не би могла да запълни празнотата, от загубата на сестра му.

През този труден период, му се налага да се сблъска и със скръбта по смъртта на сестра си Asmahan. Тя нелепо загива в автомобилна катастрофа, смятана от мнозина за плод на конспирация. Farid открива утеха във връзката, която никога не стига до брак, с танцьорката и актрисата Samia Gamal, която става негова партньорка в много успешни филми. Точно тя го мотивира да концентрира творческата си енергия върху киното. През 1947 г. той продуцира и играе със Samia във филм, който постига огромен успех. След 5 филма двойката се разделя. 

 

  

 

Farid продължава да работи с други звезди на киното в много успешни филми, в които винаги играе романтичната роля на тъжния певец. 

Често героите му носят името Wahid, което означава “сам”. Въпреки че има много любовни истории с колежки, привидно неспособен да живее без жена до себе си, Farid отказва да се ожени, привеждайки като причина, че бракът унищожава изкуството.

 

От неговите филми публиката си спомня повече партньорките и хубавите му песни, а не толкова историята.

Между най-известните музикални парчета си спомняме “Ar-Rabia” (Пролетта), “Аwwil Hamsah” (Първи дъх), “Raqsat el Gamal” (Танцът на красавеца).

Песни като Leyla”, "Nura Nura", “Hebbina”, и "Gamil Gamal" са и до днес много популярни. 

 

В една от любовните му истории е въвлeчено лице от египетското кралско семейство. Точно преди египетската революция Farid става приятел с жената на краля. Скоро след това кралят бива пратен в изгнание и се развежда със съпругата си. Тя се връща в Египет и преживява вълнуваща любовна история с Farid. Нейното семейство не го приема поради политически причини.

Когато прекратяват връзката си, Farid изпада в дълбока депресия и в този момент започват здравните му проблеми, които постепенно се влошавали до мига на смъртта му.

Диагнозата е кардиопат. Ето кое придава бледния цвят на лицето и страдащия вид.

Външната изява на вътрешните терзания подсилва образа на тъжния певец.

 

През 1960 г. се завръща в Ливан и отваря нощно заведение, което фалира поради лошо управление и политически причини.

 

На 26 декември 1974 г. Farid умира в Бейрут на възраст около 60 години, без да успее да осъществи мечтата си да композира песен за Um Kolthoum.

 

 

Артистични  характеристики

 

През живота си Farid играе в 41 филма и композира около 75 песни, основно за филмите си.

Композира също така много песни за други известни певци, като  Warda e Sabah.

  

 

Farid El-Atrache е оставил следа в арабската музика, съчетавайки ориенталската традиция със западната класическа музика в смели експерименти, понякога с голям успех. В сферата на композирането той е истински първоучител.

 

Farid се смята от всички арабски музиканти за най-добрия музикант на лютня на времето си. Наричан е “кралят на лютнята”. Днес много последователи имитират  стила му в импровизациите си, в знак на най-висш комплимент към него.

 

Песните му все още са много популярни в целия Арабски свят – често вулгаризирани в диско версии, включени в суперкомерсиални компилации, както и  в много спектакли по ориенталски танци.

 

 

 

Неговият глас и стил на тъжна песен са били толкова уникални и популярни, че Farid и до днес, тридесет години след смъртта му, е един от най-имитираните певци, често дори най-безсрамно.

 

Технически създава възможността да се пее извън силния ритмичен акцент, за да приключи след това изречението върху самия акцент. Феномен, който увлича емоционално аудиторията по един абсолютен, тотален начин.

 

 

Критики

 

Не всички арабски музиколози са съгласни Farid El-Atrache да се смята за иноватор,  който е допринесъл за развитието на арабската музика. Без съмнение приносът му е бил важен – голям инструменталист и дълбок познавач на феномена на maqam. Способностите му да развълнува аудиторията и да предаде емоции са били наистина значителни.

 

Една от критиките, насочени към него, е, че е композирал, като не е взимал предвид вокалните способности на изпълнителя. Нещо, което един композитор трябва да прави. Иначе рискува да постави в затруднение дори собствената си сестра, както се е случвало понякога.

 

Mohammed Abdul Wahab оценявал много високо и двамата El Atrache, въпреки че са нямали перфектна техника, понеже не са получили образование за кораническата песен.

Нещо, което Um Kolthoum е имала.

 

 Farid Al Atrache - Maqam Hijaz kar kurdi 

                              Mp3 music free download

 

     Видео 1     Видео 2     Видео 3      Видео 4      Видео 5      Видео 6     Видео 7

 

                     Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават